menu
15 / Νοε 20

Ιστορία

Σύμφωνα με την μυθολογία, η θεά Αθηνά είχε πάει στην Παλλήνη για να φέρει έναν βράχο και να τον τοποθετήσει ως φρούριο μπροστά από την Ακρόπολη.

 

Τη στιγμή που μετέφερε τον τεράστιο βράχο, πληροφορήθηκε από κοράκια - έκτοτε λόγω της δυσάρεστης είδησης για την θεά Αθηνά πήραν το μαύρο χρώμα τους - την γέννηση του Ερεχθίωνα από την κόρη του Κέκροπα. Από την ταραχή της για το δυσάρεστο νέο, άφησε τον βράχο να πέσει ακριβώς στο μέρος που σχηματίστηκε ο λόφος του Λυκαβηττού.

Για την προέυλεση του ονόματος υπάρχουν πολλές εκδοχές. Σύμφωνα με πολλούς γλωσσολόγους, η ονομασία του θεωρείται προελληνική. Ο Ησύχιος αναφέρει ότι παράγεται από την έκφραση λυκοβατίας δρυμός και προήλθε από τους πολλούς λύκους που υπήρχαν στην λοφοσειρά του Αγχεσμού, τα μετέπειτα Λυκοβούνια και σημερινά Τουρκοβούνια. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από το λυκόφως. Κάποιοι ιστορικοί αποδίδουν την ονομασία στο σχήμα μαστού που έχει ο λόφος στην Πελασγική λέξη Λουκαμπέτου.

Εξαιτίας  του απόκρημνου του σχήματος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημάδια ανθρώπινης παρέμβασης.    Οι αρχαιότητες επάνω στον Λυκαβηττό περιορίζονται σε κάποια λατομεία που λειτούργησαν κατά περιόδους και σε νεότερα χρόνια. Μάλιστα από το λατομείο (Νταμάρι του Μυκονιάτη) το μεγαλύτερο απ’ όσα "ξεκοίλιασαν" τον Λυκαβηττό, όπως  και του Στρέφη, χτίστηκε όλη η νεοκλασική Αθήνα.

Μια άλλη ανθρώπινη παρέμβαση ήταν το χτίσιμο  μιας μεγάλης δεξαμενής στην περιοχή Κολωνακίου (συνοικία Δεξαμενή), η εξωτερική είσοδος της οποίας σωζόταν έως τον 18ο αιώνα. Η δεξαμενή αυτή ήταν του Αδριάνειου υδραγωγείου που κατασκευάστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα.

Κατά το μεσαίωνα χτίστηκε στην κορυφή του ο ναός του Προφήτη Ηλία. Το σημερινό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, χτίστηκε πάνω στον παλιό ναό, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού Κράτους.

Στα νεότερα χρόνια σε σημείο της κορυφής του, στη θέση παλιού λατομείου, έχει κατασκευαστεί το υπαίθριο θέατρο. Στην δυτική πλευρά του Λυκαβηττού, βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων, που χτίστηκε τον 15ο με 16ο αιώνα μ.Χ. Επίσης κατά την διάρκεια του ΕλληνοΙταλικού πολέμου είχαν κατασκευαστεί υπόγειες εγκαταστάσεις που στέγασαν το αρχηγείο της αντιαεροπορικής άμυνας.

Lycabettus Run 2024

Μετά την επιτυχία του " 8ου Lycabettus Run " που καθιέρωσε τον θεσμό , φέτος έρχεται το 9ο Lycabettus Run το οποίο αναμένεται ακόμα πιο επιτυχημένο και συναρπαστικό μιας και θα έχει πολλές περισσότερες εκπλήξεις.

Newsletter

Επικοινωνια

Address:
Κλεομένους 2, Αθήνα

Phone:

Email:
info@lycabettusrun.gr